Zastosowanie cynamonu: Przyprawa z wieloma korzyściami zdrowotnymiJeśli chodzi o przyprawy, cynamon jest nazwą domową. W rzeczywistości jest to jedna z najczęstszych przypraw używanych w domach i kuchniach komercyjnych. Oprócz nadawania smaku i aromatu potrawom, cynamon ma również wiele korzyści dla zdrowia. Cynamon pochodzi z wewnętrznej kory wiecznie zielonego drzewa zwanego "Cinnamomum verum" lub "True Cinnamon". Pochodzi z południowych Indii i Sri Lanki, ale obecnie jest uprawiany w Indonezji i innych regionach tropikalnych. Istnieją dwa rodzaje cynamonu powszechnie spotykane na rynku: Cassia lub Sztuczny Cynamon i Prawdziwy lub Cejloński Cynamon. Podczas gdy oba rodzaje mają podobne właściwości, cynamon Cassia ma silniejszy smak i zapach niż prawdziwy cynamon i zawiera większe stężenie beta-kariofilenu - pikantnego olejku aromatycznego występującego w wielu roślinach, w tym w oregano, chmielu, rozmarynie i drzewie cedrowym.

Ochrona przed chorobą Alzheimera

Cynamon jest znany z wielu korzyści zdrowotnych, zwłaszcza jeśli chodzi o układ pokarmowy i metabolizm. Niektóre z korzyści płynących z cynamonu obejmują:

- Pomaga kontrolować Cukier we krwi - Cynamon ma związek zwany-cynamaldehydem, który pomaga kontrolować cukier we krwi. Poprawia również wrażliwość na insulinę i zapobiega gromadzeniu się tłuszczu, który może prowadzić do cukrzycy.

- Wspomaga utratę wagi i zwiększa metabolizm - Cynamon ma działanie termogeniczne, które pobudza metabolizm i sprzyja utracie wagi. Aktywuje enzymy w wątrobie, które pomagają w metabolizowaniu tłuszczów, białek i węglowodanów. Zmniejsza również ilość tłuszczu odkładającego się w wątrobie.

- Zwalcza wolne rodniki i stany zapalne - Cynamon jest bogaty w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i stany zapalne. Jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym. Zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w tętnicach i naczyniach krwionośnych.

Cynamon jest bogaty w przeciwutleniacze i polifenole

Pomagają one zapobiegać chorobie Alzheimera. Zawiera również mangan i żelazo, z których oba są krytyczne dla zdrowia mózgu. Ale jak cynamon pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera? Przeciwutleniacze w cynamonie zwalczają wolne rodniki, które niszczą komórki mózgowe i prowadzą do chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroba Alzheimera. Zwiększa również pamięć i funkcje mózgu poprzez poprawę przepływu krwi w mózgu. Najlepszym sposobem na uzyskanie tych wszystkich korzyści jest dodanie cynamonu do codziennej diety. Możesz dodać cynamon do kawy, owsianki, smoothies, wypieków lub posypać nim ciepły deser lub szarlotkę. Możesz również używać go w różnych potrawach, od wytrawnych posiłków po desery.