Jak ugotować zupę żurek? Oto najlepszy przepis jaki znajdziesz!Zupa żurek to popularny, tradycyjny przysmak, który jest szczególnie lubiany w Polsce i innych krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Można ją przygotować na bazie kiszonej kapusty lub zakwasu z buraków, a także z dodatkiem kiełbas, kaszy, ziemniaków i innych warzyw. W naszym przepisie pokazujemy, jak ugotować pyszną, aromatyczną zupę żurek w domu.

 

Składniki potrzebne do przygotowania zupy żurek

  • 1 litr kiszonej kapusty lub zakwasu z buraków

  • 500 g kiełbas (np. białej lub kabanosów)

  • 1 cebula

  • 2 ziemniaki

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • sól, pieprz do smaku

  • opcjonalnie: jajka, chrzan, koper lub pietruszka do dekoracji

Krok po kroku jak ugotować zupę żurek

  1. Jeśli używamy kiszonej kapusty, należy ją najpierw dokładnie oczyścić z nadmiaru soli i osączyć z nadmiaru soku. Jeśli używamy zakwasu z buraków, należy go oczyścić z nadmiaru skórek i korzeni oraz dokładnie umyć.

  2. W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż zmięknie i zacznie się rumienić.

  3. Do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz kiełbasę (najlepiej pokrojoną w plastry). Wszystko razem podsmażaj przez kilka minut.

  4. Do garnka wlej kiszoną kapustę lub zakwas z buraków, a następnie zalej wodą tak, aby pokryła wszystkie składniki. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.

  5. W międzyczasie, w małym garnuszku, rozpuść łyżkę masła i dodaj do niego łyżkę mąki. Mieszając, smaż przez kilka minut, aż powstanie kremowa konsystencja.

  6. Gdy zupa jest już gotowa, dodaj do niej krem z masła i mąki. Mieszając, gotuj przez kolejne 5-10 minut, aż zupa zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.

  7. Na końcu dopraw zupę żurek solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać ulubione zioła, takie jak koperek czy pietruszka.

  8. Gotową zupę żurek podawaj na ciepło, posypaną świeżo startym chrzanem lub posiekaną natką pietruszki. Możesz również dodać do niej ugotowane jajko lub podprażoną kiełbasę. Smacznego!

Wskazówki dodatkowe do uzyskania idealnego smaku żurku

  • Możesz również dodać do zupy żurek inne ulubione warzywa, takie jak pora, seler czy papryka.

  • Jeśli lubisz bardziej pikantne zupy, możesz dodać do niej odrobinę pieprzu lub chili.

  • Aby zupa żurek była jeszcze bardziej sycąca, dodaj do niej kaszę jęczmienną lub pęczak.

  • Zupę żurek możesz także przygotować na bazie wywaru mięsnego lub warzywnego, zamiast kiszonej kapusty lub zakwasu z buraków. W takim przypadku należy dodać więcej warzyw i kiełbasę, aby nadać zupie odpowiednią gęstość i smak.